Δεν αγοράζω φρέσκο γάλα

από την Δευτέρα 9 ως Πέμπτη 19 Ιουνίου

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
8 Ιουνίου 2008, σελ.9



Σε μποϋκοτάζ του φρέσκου γάλακτος με τιμή πάνω από 1 ευρώ καλεί τους καταναλωτές το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών για το δεκαήμερο από 9 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2008, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών για το διάστημα, από 9 Ιουνίου μέχρι 14 Ιουνίου.

Το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη πίνουμε οι Έλληνες. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πωλείται σήμερα 1,34-1,40 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτήν που ισχύει στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ με μεγαλύτερους μισθούς, όπου πωλείται κάτω από 1 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 45% ακριβότερα το γάλα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το γάλα στο σούπερ μάρκετ ένα μικρό μόνο μέρος καταλήγει στους παραγωγούς. Το μεγαλύτερο το παίρνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και το λιανικό εμπόριο. Οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τον Έλληνα παραγωγό φτηνά, 0,44 ευρώ το λίτρο, το τελικό προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε τριπλάσια τιμή, ενώ πιέζουν τους κτηνοτρόφους να «ρίξουν» τις τιμές ακόμα και 10 λεπτά.

Θυμίζουμε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος κατηγορήθηκαν για καρτέλ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και καταδικάσθηκαν. Ωστόσο, αντί να συμμορφωθούν, εξακολουθούν να κοροϊδεύουν. Γιατί κοροϊδία είναι να ανακοινώνουν πως παγώνουν τις τιμές ως τον Σεπτέμβριο ή μειώνουν την τιμή του λίτρου κατά 4 λεπτά.

Η αδιαφορία ή η συνενοχή των ιθυνόντων κατάντησε την Ελλάδα χώρα παράδεισο για τα λεγόμενα καρτέλ των μεγάλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Εμείς, ως σκεπτόμενοι πολίτες, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι -ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικά πιστεύω- είμαστε όλοι καθημερινά καταναλωτές. Η καταναλωτική μας προτίμηση είναι δύναμη. Όταν εκφράζεται οργανωμένα μπορεί να γίνει ισχυρότατος μοχλός πίεσης.

Ας σκεφτούμε ότι οι πολιτικοί έχουν ανάγκη την ψήφο μας κάθε τέσσερα χρόνια, όμως οι βιομηχανίες τροφίμων, οι γαλακτοβιομηχανίες και τα super markets υπάρχουν χάρη στην καθημερινή δική μας προτίμηση και στήριξη των προϊόντων τους.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ζουν κάτω από ένα καθεστώς ομηρίας από τις γαλακτοβιομηχανίες και εμείς ως καταναλωτές επιβεβαιώνουμε παραπλάνηση και αισχροκέρδεια σε βάρος μας, οφείλουμε να συμμετέχουμε στο μποϋκοτάζ.

Οφείλουμε στον εαυτό μας, την τσέπη μας αλλά και την αξιοπρέπεια μας να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους επιμένουν να βγάζουν υπερκέρδη σε βάρος μας.

Ας κάνουμε την αρχή με το λεγόμενο καρτέλ του γάλακτος. Αν το μποϋκοτάζ έχει επιτυχία, τότε θα λάβουν το μήνυμα και άλλα καρτέλ όπως αυτό των super markets και των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: