Στης ακρίβειας τον καιρό τα καρτέλ ασυδοτούν

Εφημερίδα "Έρευνα"
26 Ιουνίου 2008, σελ. 7


Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αντί να συγκλίνει με το αντίστοιχο των Ευρωπαίων, βαδίζει σταθερά σε απόκλιση. Οι νέοι στη συντριπτική τους πλειονότητα αμείβονται με αποδοχές 400-680€ τον μήνα. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με επίδομα 350€, ενώ πάνω από 2.000.000 Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Οι αλλεπάλληλες και υπερβολικές αυξήσεις τιμών σε προϊόντα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, καύσιμα, πρώτες ύλες και υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευση, Δημοτικά τέλη, υγεία, εισιτήρια, αναψυχή, κλπ) σε συνδυασμό με τα υπερκέρδη, την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία διαμορφώνουν μία εφιαλτική πραγματικότητα. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, ο οικογενειακός προϋπολογισμός εξανεμίζεται, τα έσοδα μειώνονται και οι δαπάνες διαβίωσης των πολιτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Όταν γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για «καρτέλ» πχ. του γάλακτος ή των super markets, σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα βασικά είδη διατροφής διακινούνται πλέον με εναρμονισμένες πρακτικές.

Η ακρίβεια καλπάζει και κανένα άτολμο μέτρο δεν αποδίδει. Όσα σχέδια επί χάρτου και αν εκπονήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν αν δεν δείξει αποφασιστικότητα να «αστυνομεύσει» σοβαρά τα πολυεθνικά καταστήματα τα οποία ανεβάζουν το κόστος ζωής και να συγκρουστεί μαζί τους, αν χρειαστεί.

Είναι πασίγνωστο πλέον ότι το Lidl και το Carrefour πουλάνε πάρα πολλά προϊόντα τους στην Ελλάδα συνήθως δύο με δυόμισυ φορές παραπάνω από όσο στη Γερμανία και στην Γαλλία.

Το άλλο παράδοξο -για το οποίο ελάχιστος λόγος γίνεται- είναι ότι ελληνικές επιχειρήσεις πωλούν τα ίδια ακριβώς ελληνικά προϊόντα σε χώρες της ΕΕ πολύ φθηνότερα από τα ελληνικά καταστήματα.

Δεν υπάρχει τρόπος όλοι αυτοί οι πρωταθλητές της αισχροκέρδειας να πουλάνε και στην Ελλάδα τα προϊόντα τους, όσο στη Γαλλία και την Γερμανία; Πώς το ανέχονται οι ιθύνοντες και αδιαφορούν; Που είναι ο παρεμβατικός ρόλος της κυβέρνησης στην διαμόρφωση των τιμών; Στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν υπάρχει κάποιος που να διαθέτει το στοιχειώδες φιλότιμο;

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κανείς δεν διαπιστώνει «καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά» κατ' εφαρμογή του νόμου 703/77;

Η καταπολέμηση της ακρίβειας προϋποθέτει θεσμικά και αποτελεσματικά μέτρα:
-Να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μηχανισμοί της αγοράς, χωρίς μονοπώλια, ολιγοπώλια και καρτέλ.
-Να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με την δημιουργία και ενίσχυση οικογενειακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής και διάθεσης φθηνών καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης.
-Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες, να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους στην περιφέρεια και την γεωργική ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση να απομακρυνθεί η Κυβέρνηση από την αντίληψη, ότι προέχει η προστασία των κατεστημένων συμφερόντων και να νοιαστεί για την ζωή και τις επείγουσες ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: