Σταματήστε τη βεβήλωση της Αγια-Σοφιάς

Εφημερίδα "Έρευνα"
17 Ιουλίου 2008, σελ. 7


Ευτυχώς, υπάρχουν Έλληνες ομογενείς με εθνική περηφάνια, διεθνές κύρος και δράση που αντισταθμίζουν την ατολμία και την τουρκολαγνεία των ελληνικών κυβερνήσεων.

Πρόκειται για τον κ. Κρις Σπύρου, (πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας του New Hampshire, με εξαιρετική δράση για το Σκοπιανό) και νυν πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας (Free Αgia Sophia Council), ο οποίος ήδη από το 2006 έχει αρχίσει διεθνή καμπάνια για την επαναλειτουργία του ναού ως ιερού οίκου προσευχής για όλους τους χριστιανούς και ως βασιλική έδρα της Ορθοδοξίας.

Πρόσφατα, έστειλε επιστολή στον Ερντογάν, ζητώντας του να βάλει τέλος στη βεβήλωση. «Η προσβλητική και στρατοκρατική οθωμανική συμπεριφορά που βεβηλώνει συνεχώς για 555 χρόνια την ιερότητα της Αγίας Σοφίας, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και αυτό είναι νομική και ηθική υποχρέωση της κυβέρνησής σας να το διασφαλίσει» γράφει σθεναρά ανάμεσα σε άλλα.

Την επιστολή κοινοποίησε και σε πλήθος ηγετών όπως ο Πάπας Βενέδικτος, ο Νικολά Σαρκοζί, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Τζορτζ Μπους και οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία Μπάρακ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν.

Ο Κρις Σπύρου επισυνάπτει στην επιστολή πρόσφατο φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό του ναού που αποδεικνύει πως οι Τούρκοι το έχουν καταντήσει καταφύγιο για ποντίκια και περιστέρια, ενώ παράλληλα φιλοξενεί εκθέσεις-παζάρια έργων λαϊκής τέχνης, μαριονέτας και πλακιδίων.

Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, το 1453 με την πτώση της Βασιλεύουσας μετετράπη σε τζαμί, ενώ το 1934 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ μετετράπη σε μουσείο.

Σήμερα η Αγία Σοφία εξυπηρετεί το τουρκικό κράτος σαν διεθνές τουριστικό κέντρο, μουσείο και ταυτόχρονα παζάρι για την προβολή υλικών αγαθών, κόβοντας εκατομμύρια εισιτήρια κάθε χρόνο. Ωστόσο, πέρα από τις καταστροφές στα ολόχρυσα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες, πριν δύο χρόνια «γκρίζοι λύκοι» είχαν διαδηλώσει στο εσωτερικό της Αγια-Σοφιάς κατά της επίσκεψης του Πάπα, χώρια οι μουσικές συναυλίες και οι επιδείξεις μόδας που κατά καιρούς μετέτρεψαν τον ναό-σύμβολο της ορθοδοξίας σε πασαρέλα.

Να σημειωθεί πως από το 2005 λειτουργεί σχετική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, http://www.hagiasophiablog.com για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου ηλεκτρονικών υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως, αποτελεί στοιχειώδες ιερό καθήκον όλων μας να την επισκεφθούμε και να υπογράψουμε, ώστε να τεθεί τέλος στην καταπάτηση και προσβολή των θρησκευτικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων πιστών.

Είναι απαράδεκτο να επιτρέπουμε τέτοια μεγάλη ασέβεια για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Η Αγία Σοφία για εμάς ουδέποτε θα παύει να αποτελεί τον Άγιο Ιερό τόπο και Μητέρα των Εκκλησιών.

Διαφορετικά, οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να προσβάλλουν την ιερότητα του χώρου, που υποτίθεται ότι προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στην άνω φωτο ο κ. Κρις Σπύρου, ενώ στη μεσαία και κάτω το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: