Εξωτερική πολιτική κατευνασμού και αυτοεξευτελισμού

Εφημερίδα “Έρευνα”
22 Ιανουαρίου 2009, σελ. 7


Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως οι Έλληνες βουλευτές του δικομματισμού επιδοκιμάζουν με την ψήφο τους την ίδια υποχωρητική και κατευναστική εξωτερική πολιτική, όχι μόνο απέναντι στην ισχυρή(;) Τουρκία, αλλά και στην αδύναμη και εξαρτημένη οικονομικά από τη χώρα μας Αλβανία.

Δε μας έφτανε ο αυτοεξευτελισμός του να χαρακτηρίζεται «τολμηρή» πολιτική πράξη η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι! Το ότι την επόμενη μέρα γλιτώσαμε εντελώς τυχαία από επεισόδιο τύπου Ιμίων, καθώς ελληνικό ελικόπτερο παραλίγο να συντριβεί πάνω στο Φαρμακονήσι εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσαν δύο τουρκικά F-16 που πέρασαν μόλις 100 μέτρα από το έδαφος του νησιού! Η «αβλαβής διέλευση» της τουρκικής φρεγάτας μέχρι τα νερά της Αττικής! Η παρέμβαση της κυβέρνησης στα μμε για να πετύχει την υποβάθμιση των σοβαρών αυτών επεισοδίων…

Στις 14/1 οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επεκύρωσαν με την ψήφο τους τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας». Παρά τους εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Παρά τα σκληρά συνθήματα για τους πολιτικούς που δεν προχώρησαν στην μετάθεση της ψηφοφορίας, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές.

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν κανέναν όρο που να αφορά στη συμμόρφωση των αλβανικών αρχών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τουλάχιστον σε σχέση με την ελληνική μειονότητα που ζει στη Β. Ήπειρο, τις περιουσίες της και την αναγνώριση της ελληνικής εθνικής καταγωγής στα μέλη της.

Ποιος θα υπερασπιστεί τους Έλληνες της μειονότητας που διαμαρτύρονται συνεχώς για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους; Για την αρπαγή των περιουσιών τους από το αλβανικό Δημόσιο, για την τρομοκρατία, τις κακοποιήσεις υποψηφίων τους στις αλβανικές δημοτικές εκλογές και για τη νοθεία σε βάρος των συνδυασμών τους;

Που είναι η ευαισθησία του δικομματισμού και της λεγόμενης αριστεράς απέναντι σε θέματα μειονοτήτων, τώρα που στην Βόρειο Ήπειρο το Αλβανικό Κράτος εκποιεί και επενοικιάζει για μία εκατονταετία περιουσίες Βορειοηπειρωτών -παρά τις νόμιμες προσφυγές τους που ακόμα δεν έχουν τελεσιδικήσει- σε τουριστικές πολυεθνικές και κατασκευαστικές, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου;

Σε ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο ο Ελληνισμός ανθίσταται των σχεδίων του οικονομικού ξεριζωμού και απαντάει με κινητοποιήσεις και αγώνες που συνοδεύονται από πολύ ξύλο, αθρόες συλλήψεις και βασανισμούς Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όπως πολύ πρόσφατα στη Νιβίτσα. Και τα ελληνικά μμε σιωπούν.

Γιατί να κυρώσει η Ελλάδα την «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας», πριν διευθετηθούν αυτά τα διμερή θέματα, ώστε να μη χρονίσουν; Ή μήπως τα προβλήματα θα λυθούν εκ θαύματος μόλις η Αλβανία θα ενταχθεί στην ΕΕ;

Γιατί το ίδιο σκεπτικό οδήγησε την Αθήνα σε αυτογελοιοποίηση, καθώς δέχεται να διεξάγονται διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ με δικαίωμα veto, το οποίο όμως ούτε αυτή ούτε η Ελλάδα τολμούν να χρησιμοποιήσουν.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς οι Αλβανοί δεν είναι μόνο γείτονες, είναι πλέον και συγκάτοικοι στη χώρα μας. Σε περίπτωση κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, οι εδώ Αλβανοί μετανάστες θα αποτελέσουν εύκολο στόχο εχθρικών εκδηλώσεων, αλλά και πολλοί από αυτούς πιθανότατα είναι οπλισμένοι και θα δράσουν βίαια ενάντια στον άμαχο ελληνικό πληθυσμό. Άλλωστε, η συμμετοχή των μεταναστών στα επεισόδια και το πλιάτσικο του Δεκεμβρίου δεν ήταν αμελητέα.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, αγωνιζόμαστε για έγκαιρη λύση των όποιων προβλημάτων και την πρόληψη απευκταίων καταστάσεων. Δυστυχώς οι ιθύνοντες, οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την Χειμάρρα ως την Λευκωσία, οι Έλληνες παλεύουνε για την Ελευθερία.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΛΙΓΟ …ΑΒΛΑΒΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗ… ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΩ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανώνυμος είπε...

Μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ έθιξε το ζήτημα, ενώ μετά η ΝΔ δήλωσε ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού.
Βέβαια δεν δέχεται αφού και αυτή μαζί με το ΘΑ.ΣΟΚ και την υποτιθέμενη Αριστερά είναι ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΕΣ στον Πατριωτισμό...

Άσε που ορισμένα στελέχη τους βγάζουν καντήλες όταν ακούν τις λέξεις "Έθνος - Πατρίδα - Ελλάδα".

Θα τους μαυρίσουμε στις εκλογές. Μόνη ελπίδα ο ΛΑ.Ο.Σ

Εύγε κε Τσιλιμίγκρα!!!

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στην υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης ήταν ο ΛαΟΣ, οι βουλευτές του οποίου (Βελόπουλος, Βορίδης και Γεωργιάδης) μίλησαν με επιχειρήματα λογικά, στα οποία φυσικά δεν πήραν απάντηση.

Ζήτησαν από το Σώμα όχι να μην υπογράψει, όπως ανοήτως κατάλαβε αρχικά ο ολίγιστος ΥφΕξ Βαλινάκης, αλλά απλώς να καθυστερήσουν την υπογραφή, έως ότου η Αλβανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Β. Ήπειρο.

Ο κ. Βορίδης μάλιστα έκανε παραλληλισμό της πολιτικής «πρώτα υπογράφω και μετά περιμένω να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου», με την πολιτική που ακολουθείται στα ελληνοτουρκικά και διερωτήθη γιατί συνεχίζουμε τις «κινήσεις καλής θελήσεως», αφού αποδεδειγμένα δεν έχουν βρει μέχρι σήμερο ανταπόκριση, αντιθέτως μάλιστα έχουν χειροτερεύσει δραματικά τις σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδα και Τουρκίας.

Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Βαλινάκη να του πει ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ όφελος που είχαμε από την πολιτική αυτή μέχρι σήμερο, αλλά ως ευνόητον απάντηση δεν εδόθη.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑ!
ΕΜΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ, ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ, ΑΡΑΧΩΒΑ, ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑ, ΚΑΜΜΙΑ ΚΛΕΨΙΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Shqiperi vs Greqi?
Ndjenja e nje nacionalizmi ekstrem, mbivlersimi dhe kerkesa per te qene mbi kombet e tjera, qe fatkeqesisht dekadat e fundit po prek fqinjet tane, Greqine, kombin e perzier(cfare fjale e piset!).Eshte nje shembull tipik e simptomave ballkanike dhe njerezve te vegjel, qe fillimin apo origjinen e shikojne si dicka te vecante.Po origjinen kush e krijoj?aha popo lere se e kapa, hej lal po babai i origjines kush ishte?
Do ta dime ndonjehere?, crendesi ka, mua sot me quajne ashtu sic me kane quajtur.
Sa me shume i parendesishem dhe I menjanuar te ndihet sot nje popull, aq me shume parardhes me lavdi kerkon, aq me thelle ne histori, ne te shkuaren, aq me shume I afrohet origjines se pakuptimte.Sa keq per popujt qe jane ne kerkim te lavdise se humbur dhe heronjeve mitik per te kuptuar apo besuar se edhe ata vlejne, por thjesht ja u ka vjedhur vleren, nderin dhe dinjtetin dikush nga jashte, fantazma e armikut.Sa mire te pakten qe ne shqiperi ka nisur nje perpjekje nga shqitaret e sotem.lol, ku armiku eshte thjesht fantazem, ku po fillojne te ndergjegjesohen se qe te japin rendesi te tjeret ka nevoj ta nisesh nga brenda dhe nuk mjafton thirrja e vazhdueshme se ne jemi pasardhes te Ilireve apo te Skenderbeut, por duke deshmuar nje ekzistenc dinamike ne realitetin e sotem europian dhe ballkanin e ri qe po formohet, ku njeriu dhe asgje tjeter nuk ka te drejte te gezoj te drejte.Ne ballkanin e sotem asnje popull nuk duhet te jete skllav i se kaluares.Kisha bekon.
Greket ende po sundohen(ne kuptimin e fjaleperfjalshem) nga ektremistet dhe radikalet.Ne vend qe drejtuesit e minoritetit grek ne Shqiperi te ishin ura lidhese e dy kulturave te ngjashme dhe mbase e pajtimit, ajo perben organin me ektrem dhe antishqiptar qe denjesisht konkurojne me “vellezit” ne athine.Dule, Bollano, Bejleri e shume te tjere jane aty per te krijuar incidente dhe thelluar ndarjen.Kisha bekon.


Ore po pa më thoni po vete Omonia apo PBDNJ e mbeshteten kete protest?

Jo ata e quajten ekstremiste, vete Leonard Solis doli hapur dhe e tha kete ne TV se ishin kunder protestes, e mohoni dot?