82 Ναοί έγιναν στάβλοι και τζαμιά

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη που αφορά στις μετατροπές χριστιανικών εκκλησιών από τους Τούρκους. Σύμφωνα με δηλώσεις των τουρκοκυπρίων 27 εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Η αποκάλυψη ήρθε από την έρευνα της Βυζαντινής Ακαδημίας Κύπρου για την κατάσταση των κατεχόμενων Εκκλησιών. Όσες Εκκλησίες δεν μετατράπηκαν σε στάβλους, σε νυχτερινά κέντρα, σε αποθήκες, έγιναν μουσουλμανικοί χώροι λατρείας.

Σε συνολικά 82 εκκλησίες δεν αφέθηκε ούτε ίχνος χριστιανικό. Μετατράπηκαν σε τεμένη. Οι περισσότερες βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο κατάλογος καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ψευδοκράτους ότι μόνο 27 εκκλησίες έγιναν μιναρέδες.

Ο αριθμός 82 ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η κατάσταση κάποιων ιερών ναών που βρίσκονται σε χώρους που είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού.

Ο μεγαλύτερος ναός της Κύπρου το 1974, του Χρυσοσώτηρου στην Ακάνθου ήταν από τους πρώτους που μετατράπηκαν σε τζαμί. Φυσικά τα αποτελέσματα της έρευνας δεν "έπαιξαν" πουθενά στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Εμείς ασχολούμαστε που θα χτίσουμε τον μιναρέ.

http://protesilaos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: