Επένδυση στον πολιτισμό
Αυτές τις μέρες, που άνοιξε επιτέλους το «Νέο Μουσείο της Ακρόπολης», μου έρχεται στη μνήμη έντονη η πρώτη μου συμμετοχή σε ανασκαφή το 1989 -ως φοιτητής του τμήματος Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού- στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη.
Θυμάμαι ζωντανά το μεράκι και τον έρωτα που είχαμε τότε για την επιστήμη που σπουδάζαμε, την αρχαιολογία. Κάποιοι συμφοιτητές μου συνέχισαν -σε πείσμα των φυσικών αντιξοοτήτων του επαγγέλματος αλλά και της ασφυκτικής οικογενειοκρατίας στο καθηγητικό κατεστημένο της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών- και εργάζονται στην αρχαιολογική εταιρία, σε μουσεία ή διδάσκουν σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τη Γερμανία κυρίως.
Θυμάμαι ακόμα την πικρία που νιώθαμε για τη μη κατασκευή ενός υπερσύγχρονου μουσείου που να στεγάζει τις σημαντικότερες αρχαιότητες της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου, αλλά και την αμφισβήτηση μας για το αν θα χτιστεί τελικά. Όλα αυτά το 1989.
Το 2002 επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Πράγματι, τα εκθέματα που κέντριζαν την προσοχή των επισκεπτών ήταν τα αιγυπτιακά και κυρίως τα ιερά γλυπτά του Παρθενώνα (αυτά που κακώς ονομάζουμε Ελγίνεια). Η αίθουσα με τα «μάρμαρα» ήταν κατάμεστη, το δέος των επισκεπτών διαγραφόταν έντονο στα πρόσωπά τους, ενώ γίνονταν ταυτόχρονα ξεναγήσεις σε έξι γλώσσες, με πιο εκστατικούς τους Κινέζους και τους Ιάπωνες.
Τότε συναισθάνθηκα αυτό που επαναλάμβαναν στην τελετή των εγκαινίων οι ομιλητές. Ότι η κλασική ελληνική Τέχνη με κορυφαίο σύμβολο την Ακρόπολη αποτελεί ένα ελληνικό επίτευγμα, το οποίο όμως έχει παγκόσμιο μέγεθος και διαχρονική ποιότητα. Και αυτό μας προσφέρει τη χαρά αλλά και την υποχρέωση να το εκθέτουμε σε όλο τον κόσμο, να το μοιραζόμαστε μαζί του, γιατί κυριολεκτικά το λαχταράει ως αισθητική αλλά και ως ιδεολογία.
Η κατασκευή του Μουσείου, η λαμπρή τελετή των εγκαινίων του με τους σημαντικότατους προσκεκλημένους, κατέδειξαν τι μπορούμε να καταφέρουμε οι Έλληνες, όταν οδεύουμε προς ένα στόχο με εθνική ομοψυχία χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Θέλω να επισημάνω αυτό που είπε ο κ. Μπαρόζο: «μακροπρόθεσμα ο πολιτισμός είναι πιο σημαντικός από την οικονομία, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες χώρες στον κόσμο». Μπράβο του και ας το έχουμε και εμείς οι Έλληνες κατά νου. Όσο για τον “κουμπάρο” Ερντογάν που σνόμπαρε την τελετή τελευταία στιγμή, ας πιει ξίδι.
Τα εισιτήρια για τις τρεις πρώτες ημέρες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ενώ η διάθεσή τους γίνεται και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Μουσείου www.theacropolismuseum.gr
Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι καθημερινά -πλην Δευτέρας- από τις 8:00 το πρωί έως και τις 20:00 το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου