«Ανώμαλη» προσγείωση για το Μακεδονικό στην Κέρκυρα

Αυτό που φοβόμαστε έγινε. Με αεροσκάφος που έφερε το όνομα και τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προσγειώθηκε τελικά το Σάββατο 27 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι μαζί με την αντιπροσωπεία της χώρας του για τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των 56 χωρών του ΟΑΣΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε «κατ' εξαίρεση άδεια» στο σκοπιανό κυβερνητικό αεροσκάφος με τα διακριτικά «MKD» (Makedonija) για διέλευση από τον ελληνικό εναέριο χώρο και προσγείωση στο νησί των Φαιάκων προκειμένου ο κ. Μιλόσοσκι να παραστεί στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά αλλαγή της πάγιας πρακτικής που ακολουθείται από τις ελληνικές αρχές να απαγορεύεται η διέλευση και προσγείωση αεροσκαφών από τη γειτονική χώρα που αναγράφουν τη λέξη «Μακεδονία».

Θυμίζω ότι σε ανάλογη περίπτωση δεν επετράπη στον κ. Τσερβέρνκοφσκι να έρθει στην Ελλάδα με τα διακριτικά και τα εθνόσημα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μήπως έχουμε αλλάξει την εξωτερική μας πολιτική όσον αφορά το Μακεδονικό και δεν το ξέρουμε;

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο», ενώ επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος: «Πώς οδηγηθήκατε σε αυτήν την απόφαση δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας επώδυνων τετελεσμένων στο θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας;»

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι εφόσον αυτός είναι «Μακεδόνας» κανείς δεν πρέπει να πονηρεύεται για μία απλή εξαίρεση και ότι πρέπει να μην είμαστε «μικρόκαρδοι».

Ο κ. Πρωθυπουργός θα όφειλε να γνωρίζει ότι οι σκοπιανοί αυτή την κίνηση την εκλαμβάνουν μάλλον ως ευκαιρία να την προβάλλουν σαν μία de facto παρχώρηση της ονομασίας. Στις διεθνείς σχέσεις ο,τι γίνεται αποτελεί προηγούμενο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως δεδομένο οι ενδιαφερόμενοι: Ο κ. Μιλόσοσκι και οι συνοδοί του πάτησαν στο ελληνικό έδαφος με τα εθνικά διακριτικά εναντίον των οποίων υποτίθεται ότι διαπραγματευόμαστε. Και αυτό τους συμφέρει να το αντιλαμβάνονται σαν παραχώρηση της Ελλάδας που συνιστά τετελεσμένο.

Επιχειρηματολογεί το υπουργείο εξωτερικών πως η συνάντηση του ΟΑΣΕ «είναι πολύ σοβαρή» για να φέρει ενοχλητικά προσκόμματα η οικοδέσποινα κυρία Μπακογιάννη. Μα το ότι η συνάντηση είναι όντως σοβαρή είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην κάνει η χώρα μας ούτε ένα βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πολιτική της.

Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν «εξαιρέσεις» όταν πρόκειται για θέσεις. Αλλιώς σύμμαχοι και εχθροί δεν μας παίρνουν στα σοβαρά.
Κλείνοντας, να θυμίσω στους συμβουλάτορες του πρωθυπουργού αλλά και στον ίδιο ότι στην εξωτερική πολιτική ποτέ δεν απέδωσε η «μεγαλοκαρδία» αλλά οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η σθεναρή στάση. Ενώ τα όποια λάθη –ακόμα και στις λεπτομέρειες ή τους ελιγμούς- υπονομεύουν το ίδιο το μέλλον του Ελληνισμού στη Μακεδονία μας αλλά και αλλού.

2 σχόλια:

Dexi Extrem είπε...

κ. Καθηγητά
τίποτα δεν αποτελεί προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις.
ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΟ 1997 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΤΑΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ...
πράγμα που ξεχάσατε να αναφέρετε στο άρθρο σας.

Εξάλλου οι ίδια υπουργός και ο ίδιος πρωθυπουργός πέρσι δεν επέτρεψαν στο ιδιο αεροπλανο να φερει τον Τσερβενκοφσκι...

Το σημαντικοτερο ολων βεβαια ειναι τι συζητηθηκε στην Κερκυρα και το οτι οι Σκοπιανοι περασαν απαρατηρητοι αφου δεν ειχαν λογο να φωναζουν... ρωτηστε να μαθετε τι απάντησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Κουσνερ σε Σκοπιανο δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε για τη «Μακεδονια» ή πως ανέφερε τα Σκόπια ο Στεινμπερεγκ σε δημοσιογράφους και θα καταλάβετε ποιο ήταν το «κερδος»...

ΣΙΝΤΑΛΚΑΣ είπε...

το θέμα είναι να μην αφήνουμε ανοιχτές χαραμάδες στους σκοπιανούς, πόσο μάλλον αεροδρόμια...

Όπως είπες, οι εταίροι μας δεν είναι εναντίον μας. Έχουν διάθεση να μας στηρίξουν. Ας διεκδικήσει λοιπόν και κάτι η Ντόρα ή τουλάχιστον ας αφήσει ανενόχλητο τον Καραμανλή, να καταλάβουν οι γείτονες μας ότι δεν υπαγορεύεται η εξωτερική μας πολιτική από τις ΗΠΑ, ελέω Ντόρας. Να κοπεί λίγο ο βήχας όσων μας επιβουλεύονται... Όχι να αφήνουμε επισήμως το MAKEDONIJA να προσγειώνεται σε δικό μας έδαφος

Στα εθνικά χρειάζεται σύμπνοια σε όλες τις παρατάξεις και τα κόμματα. Ας τα βρείτε λοιπόν μέσα στη ΝΔ σε μία ενιαία αδιαπραγμάτευτη για το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ γραμμή. Άλλωστε εσείς κυβερνάτε... να είστε σίγουροι πως όλοι οι ΠΑΤΡΙΏΤΕΣ τότε θα σταθούμε πλάι σας ενωμένοι μία γροθιά...