Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης… τέλος

Σοκαρισμένη η πλειονότητα των Μακεδόνων, των Θρακών και των Ελλήνων πατριωτών εν γένει πληροφορήθηκε την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Καταργείται, λοιπόν, ένα υπουργείο που μαζί με το επίσης καταργηθέν υπουργείο Αιγαίου, σηματοδοτούσαν διαχρονικές εθνικές ανάγκες, κυρίως υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση την αιώνια ελληνικότητα των συγκεκριμένων χώρων.

Κι όμως, αυτό το υπουργείο προέβαλλε διεθνώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Γι αυτό το λόγο, κι αν ακόμη δεν υπήρχε έπρεπε να το επινοήσουμε. Η Ελλάδα πρωτίστως το χρειάζεται για το όνομά και τον συμβολισμό του. Άλλωστε, η διαμάχη μας με τα Σκόπια είναι διαμάχη ονόματος και συμβόλων.

Η ύπαρξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σήμαινε την συνεχή απόδειξη της ευαισθησίας των Ελλήνων για αυτές τις δύο περιοχές που δέχονται αμφισβητήσεις και απειλές.

Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρχε μία σειρά υπηρεσιών που δεν μπορούν να καταργηθούν, π.χ Διεύθυνση Βιομηχανίας. Το ότι δεν μπορούν να καταργηθούν και θα συνεχισουν να λειτουργούν υπό άλλη σκέπη σημαίνει ότι η κίνηση σκόπευε αποκλειστικά και μόνο στην αλλαγή του ονόματος και στο να δώσει δείγμα γραφής προς διάφορους ενδιαφερόμενους της περιοχής και τους υπερατλαντικούς συμμάχους.

Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας αποτελεί πάγιο αίτημα των Σκοπίων, στα πλαίσια της μονοπώλησης του ονόματος, ενώ ανταποκρίνεται σε ρητή πρόβλεψη του Σχεδίου Νίμιτς, περί κατάργησης της χρήσης του σκέτο «Μακεδονία» από την ελληνική πλευρά! Ο Πρωθυπουργός, έτσι, εμφανίζεται να καταργεί μόνος του την «κόκκινη γραμμή», που έθεσε προεκλογικά σαν απαραβίαστη, αφού συμμορφώνεται -και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα- με το Σχέδιο Νίμιτς…

Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας, καταργεί ταυτόχρονα τη χρήση του όρου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στην ενεργό Διοίκηση του Ελληνικού Κράτους και εξαφανίζει ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο για τη χρησιμοποίηση του όρου από την Ελλάδα, ακόμη και πριν την αυτοανακήρυξη της fyrom σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας»!

Εξοργισμένη είναι και η Θράκη, αφού καταργείται και η χρήση του όρου «ΘΡΑΚΗ» στην ενεργό Πολιτική Διοίκηση του Ελληνικού Κράτους. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στα τουρκικά σχολεία χάρτης με τη Θράκη υπό τουρκική κατοχή και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Στρυμώνα, ενώ Σάμος, Ρόδος, Κρήτη και Κύπρος εμφανίζονται τουρκικές(!) Είναι λοιπόν συνετό να καταργούμε ένα δημόσιο φορέα που φέρει τα ονόματα «Μακεδονία - Θράκη» στην παρούσα συγκυρία;

Για να καταλάβετε πόσο άστοχη είναι η κίνηση Παπανδρέου να καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, οι μόνοι που την είδαν θετικά είναι οι φιλοσκοπιανοί «Οικολόγοι Πράσινοι». Ας ελπίσουμε ότι η κατάργηση είναι προσωρινή και ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα επανορθώσει το σφάλμα.

1 σχόλιο:

Μανώλης Σαβοριανάκης είπε...

Η κόκκινη γραμμή, στην οποία αναφέρεσθε δεν έχει σχέση με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης ή πολύ περισσότερο με την απεμπόληση του δικαιώματος να χρησιμοποιεί η Ελλάδα το όνομα της Μακεδονίας σε πολιτικό, πολιτιστικό ή οικονομικό επίπεδο. Αφορά στην άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τον προσδιορισμό της FYROM ως Μακεδονίας χωρίς προσδιοριστικό ακόμη και με τη μορφή διπλής ονομασίας (μία για τις διμερείς σχέσεις και μία για το εσωτερικό και της διεθνείς σχέσεις της όμορης χώρας).