Τρώτε αυθεντικό… παγωτό;

Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να μας «πιάσουν στον ύπνο». Αν κοιτάξουμε στη συσκευασία εκεί που αναφέρονται τα συστατικά θα διαβάσουμε πως -αυτό που αγοράσαμε σαν παγωτό- αναγράφεται ως «παγωμένο γλύκισμα». Αξίζει να δούμε αναλυτικότερα τη διαφορά:

-Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

-Στα παγωμένα γλυκίσματα υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη.

Ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο ταιριάζει στην υφή του «παγωμένου γλυκίσματος». Το καρυδέλαιο, το καταναλώνουμε εδώ και πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού).

Ο καταναλωτής παραπλανάται, αφού οι εταιρείες αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για κατηγορία παγωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Παρατηρήστε πως έχει αντικατασταθεί με ατάκες όπως «απόλαυση», «δροσιά» και άλλα συναφή.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε αυθεντικό παγωτό, ψάξτε τη συσκευασία του για να διαπιστώσετε, αν δίνετε τα ευρώ σας για ένα «παγωμένο γλύκισμα».

Την πληροφορία αυτή την έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και την επαλήθευσα με τα ίδια μου τα μάτια στα ψυγεία που πωλούνται «παγωμένες απολαύσεις». Γνωρίζω, ακόμα, ότι έγιναν και κάποιες μάταιες προσπάθειες δημοσιοποίησης σε τηλεοπτικά κανάλια.

Μία λύση είναι να αγοράσει κάθε οικογένεια μία παγωτομηχανή. Είναι φτηνή και διαλέγει ο καθένας μας τα υλικά που εμπιστεύεται.

Παγωτά -όχι παγωμένα γλυκίσματα- πουλάνε και τα ζαχαροπλαστεία. Τα φτιάχνουν από φρέσκο γάλα και όχι με σκόνη αποβουτυρωμένου και μαργαρίνες. Ελέγξτε, λοιπόν, το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σας.

Εγώ το έπραξα. Ο ζαχαροπλάστης του «Μαρόν» (Δημοσθένους 149 & Μυκηνών) με διαβεβαίωσε ότι το παγωτό του, πέρα από εύγευστο και φρέσκο, είναι ΠΑΓΩΤΟ! Το καταλαβαίνεις, άλλωστε, στη γεύση και την υφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: