Σχολικές παρελάσεις
Εφημερίδα “Έρευνα”
25 Οκτωβρίου 2007, σελ. 18
Τα τελευταία χρόνια, όταν πλησιάζει κάποια εθνική επέτειος, τα τηλεοπτικά παράθυρα γεμίζουν με εκπροσώπους της νεοταξικής αριστεράς που ωρύονται πως «καταπιέζονται οι μαθητές», ότι οι παρελάσεις αποτελούν «μιλιταριστικό κατάλοιπο φασιστικών καθεστώτων, δηλητήριο του εθνικισμού, καλλιέργεια του μίσους προς τους γειτονικούς λαούς» και καταλήγουν στο αίτημα για την κατάργησή τους.
Την τελευταία διετία οργανώθηκε ολόκληρη καμπάνια ενάντια στις παρελάσεις, που περιελάμβανε υπογραφές εκπαιδευτικών και διημερίδες με εισηγήσεις και συζητήσεις. Φέτος, θεωρούν πως πρέπει να πάρουν την ρεβάνς για την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της 6ης Δημοτικού η οποία αποτελεί κατά τη γνώμη τους «νίκη του σοβινιστικού φανατισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».
Εδώ και τρεις εβδομάδες η «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία» στη Θεσσαλονίκη προσκαλεί σε συζητήσεις στο Στέκι Μεταναστών, οργανώνει κινητοποιήσεις φορέων, συλλόγων, σωματείων για δράσεις στα σχολεία, ακόμα και για παρέμβαση την ημέρα της μαθητικής παρέλασης.
Είναι σύμπτωση πως σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης αρκετοί μαθητές και μαθήτριες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παρέλαση; Πόσο συμπτωματικές είναι ακόμα οι δηλώσεις του κου Κουράκη, βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην «Ελευθεροτυπία» (17/10) με αφορμή τον ισχυρισμό κάποιων μαθητών πως απειλήθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου πως θα τιμωρηθούν με αποβολές;
Χαρακτήρισε την παρέλαση αντιπαιδαγωγική διαδικασία, μια επί της ουσίας στρατιωτική εκδήλωση, όπου «οι διακρίσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο εκπαιδευτικής δραστηριότητας, με τα αγόρια μπροστά και τα κορίτσια πίσω, τους ψηλούς μπροστά και τους κοντούς στην ουρά…»
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν περιβάλλει τις εθνικές εορτές στα σχολεία με την αίγλη και το νόημα που θα έπρεπε να έχουν. Δεν προσέφερε στη νέα γενιά το απαιτούμενο ιδεολογικό υπόβαθρο μέσα από τα μαθήματα της ιστορίας και της λογοτεχνίας. Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες πως η παρέλαση αποτελεί εκδήλωση μνήμης, αναγνώρισης, ευγνωμοσύνης και τιμής απέναντι σε εκείνους που διακινδύνευσαν ή θυσίασαν ακόμα την ίδια την ύπαρξή τους για να ζουν ελεύθερα οι επόμενες γενιές.
Να μην παρεξηγούν την ουσία των σχολικών εκδηλώσεων και των παρελάσεων και να μην τις αντιμετωπίζουν σαν αγγαρεία ή σαν ευκαιρία να γλιτώσουν μάθημα. Να συμμετέχουν, επειδή το αισθάνονται, το επιθυμούν και όχι επειδή τους επιβάλλεται.
Όλα αυτά σε μία εποχή που κάποιοι Έλληνες μαθητές, ευτυχώς όχι πολλοί, αγνοούν ακόμα και το τι εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου. Ενώ ο εθνικισμός των γειτόνων μας στην Αλβανία, στην Βαρδαρία (Σκόπια) και στην Τουρκία είναι εντονότατος, σε σημείο που ζητούν αλλαγή των βαλκανικών συνόρων.
Όλοι αυτοί οι κύριοι -που χαρακτηρίζουν τις παρελάσεις πρόβες μιλιταριστικού μίσους- ας μας απαριθμήσουν τις αλλαγές των συνόρων που συνέβησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 200 χρόνια, χωρίς να προηγηθεί πολεμική σύρραξη. Με την ιδιότητα του ιστορικού επιστήμονα μπορώ να τους διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει ούτε μία.
Εκτός και εάν έχουν παρανοήσει και πιστεύουν ειλικρινά πως η Νέα Τάξη θα επιβάλλει στο άμεσο μέλλον και αμαχητί την κατάργηση των Εθνικών Κρατών, με συνέπεια να παύσουν άπαξ διά παντός οι πολεμικές συγκρούσεις… Καλό θα ήταν να πληροφορηθούν πως ο πόλεμος είναι φαινόμενο πολύ παλαιότερο από την συγκρότηση των εθνικών κρατών.
2 σχόλια:
Όσοι πιστεύουν ότι οι παρελάσεις είναι «μιλιταριστικό κατάλοιπο φασιστικών καθεστώτων», ας ρίξουν μια ματιά εδώ κι εδώ.
"Μιλιταριστικό κατάλοιπο φασιστικών καθεστώτων"; Οι κύριοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη σαφώς έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι που οφείλουν σήμερα την ελευθερία τους και δη την ελευθερία του λόγου τους για να εκφράζουν οιαδήποτε άποψη! Με επιείκια το χαρακτηρίζω ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ και ειλικρινά λυπάμαι που οι ενήλικες, οι οποίοι υποτίθεται ότι αποτελούν πρότυπο για την νεολαία και τα παιδιά, δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εθνική τους υπόσταση! Οι περισσότεροι αποτελούν ένα κακέκτυπο άλλων λαών! Θέλουν να φέρονται "ευρωπαϊκά"... Λεγόμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά πόσοι από εμάς μέσα μας είμαστε Έλληνες; (Και μετά μας ενοχλεί που τη σημαία της Ελλάδος σήκωσε το παιδί ενός Αλβανού... Ποια η άποψή σας κε Τσιλιμίγκρα;) Μετά τιμής, Γκουτζίνα Ελένη
Δημοσίευση σχολίου