Νέα Ίμια;

Εφημερίδα “Έρευνα”
15 Ιανουαρίου 2009, σελ. 7


Η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στον εναέριο χώρο του ανατολικού Αιγαίου με πυκνές παραβιάσεις, εμπλοκή σε σκληρές αερομαχίες, ακόμα και υπερπτήσεις μόλις 100 μέτρα πάνω από τα Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της γειτονικής χώρας:

Η Άγκυρα περνά σε ένα νέο επίπεδο προκλητικότητας. Δεν αμφισβητεί μόνο το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας, νησίδες και βραχονησίδες -αφού κατοχύρωσε με τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ενυπογράφως την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών». Πλέον, αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία ακόμα και σε κατοικημένα νησιά, που κατά την αντίληψη του τουρκικού κατεστημένου αποτελούν «γκρίζες ζώνες».

Άλλωστε, η «ΤPAO» (Δημόσια Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει δημοσιεύσει στην Ετήσια Έκθεση 2008 τα σχέδια της για έρευνες υδρογονανθράκων το 2009 τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.

Επομένως, ένα θερμό επεισόδιο χαμηλής κλίμακας (κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση πλοίου) χωρίς ακριβή γνώση των συνθηκών και χωρίς «νικητές και ηττημένους» θα βόλευε την Τουρκία προκειμένου το θέμα και να μην φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραχωρήσεις στο Αιγαίο μέσα από διμερείς συμφωνίες.

Επιδίωξη της τουρκικής προκλητικότητας είναι η ουδετεροποίηση του μισού Αιγαίου με το επιχείρημα ότι αποτελεί «ημίκλειστη θάλασσα», «ζωτικών συμφερόντων» για την Τουρκία.

Όσο η Ελλάς δεν προσκαλεί ξένες εταιρίες πετρελαίου για έρευνα και άντληση θα διατηρεί την Τουρκία ως de facto συγκυρίαρχο στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα, όταν αμφισβητήσει επίσημες διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με άλλα κράτη και όχι σε θεωρητική βάση όπως σήμερα.

Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι εδώ και 13 χρόνια είμαστε θεατές ενός εν εξελίξει σχεδίου αναδιάταξης του γεωστρατηγικού χώρου στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Προφανώς, η ελληνική πολιτική ηγεσία, ασχέτως κυβερνώσης παρατάξεως, έχει συναινέσει σ' αυτό. Έτσι εξηγείται η συνεχής υποχωρητικότητα, που ούτε φυσιολογική, ούτε τυχαία μπορεί να είναι. Όχι τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό.

Ένα δείγμα του πόσο ελάχιστα μας υπολήπτονται οι γείτονες είναι το εξής: Όταν λαθρομετανάστες εισβάλλουν στο Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια, σπεύδουμε να τους περιμαζέψουμε. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι που μας τους «στέλνουν» σπεύδουν να ενημερώσουν απειλητικά τα πλοία και τα εναέρια μέσα μας ότι «βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα».

Η Τουρκία παίρνει σταδιακά (ανά δεκαετία) αυτά που θέλει χωρίς σύρραξη, ακίνδυνα και άκοπα. Κυριαρχεί δε η εντύπωση πως η Ελλάς υστερεί σε άψυχο και σε έμψυχο υλικό, καθώς εδώ έχει διαβρωθεί το εθνικό φρόνημα λαού και στρατού.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Αν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση και δεν αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα διαθέτει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία άξιες να το διαχειριστούν χωρίς κόστος για την πατρίδα μας;

Σίγουρα κανείς σώφρων δεν επιθυμεί τη σύρραξη. Το μέλλον είναι στη συνεργασία και την καλή γειτονία, χωρίς όμως συνεχή ενδοτικότητα και κατευνασμό, γιατί μία Τουρκία αποθρασυνόμενη σίγουρα θα κλιμακώνει περισσότερο τις διεκδικήσεις της, οι αξιώσεις της θα γίνονται όλο και πιο παράλογες και θα επιζητήσει κάποια στιγμή τη σύρραξη.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα θέσουμε σε λειτουργία τους περίφημους S300, ώστε να αρχίσει ο εγκλωβισμός όποιου παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο μας;

Λέγεται ότι στην πρόσφατη άσκηση που έγινε με το Ισραήλ στην Κρήτη τον Ιούνιο (και αποκαλύφθηκε από αμερικανικά μμε) οι S300 τέθηκαν σε λειτουργία και σκοπός της άσκησης ήταν ακριβώς η χαρτογράφηση της λειτουργίας τους από τους ισραηλινούς και η εξάσκηση των πιλότων τους στην αποφυγή/καταστροφή τους. Και αυτό γιατί ακριβώς ίδιους πυραύλους διαθέτει και το Ιράν.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίον εκτίθεται η στρατιωτική ικανότητα της χώρας μετά από αυτή την «εκδούλευση» στο Ισραήλ.

Οι Εβραίοι θα δώσουν όλες τις πληροφορίες στους πιστούς συμμάχους τους Τούρκους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Ανώνυμος είπε...

-MΕ ΤΟ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ -ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ
-ΜΕ "ΔΕΞΙΟΥΣ" ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
-ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΤΟ
-ΜΕ ΜΜΕ ΠΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΦΟΡΑ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ, ΝΑ ΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕ
Ε Θ Ν Ι Κ Ο Φ Ρ Ο Ν Η Μ Α ;

Ανώνυμος είπε...

Τι ανησυχείτε ρε;

Ο Γιωργάκης με το ποδήλατο και ο Τσίπρας με τη μηχανή του θα μας σώσουν.

Ο πράσινος και ο ροζ καβαλάρης θα ψαρώσουν τους Τούρκους εισβολείς και θα μας οδηγήσουν σε έναν νέο εθνικό θρίαμβο τύπου Ίμια...

Ρε που κατάντησε η Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται για "νέα Ίμια", αλλά για το τέλος αυτού που άρχισε στα Ίμια. Δηλαδή, την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας ή μέρους της στην Τουρκία. Πότε και από ποιους σχεδιάστηκε, αποφασίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, Κύριος οίδε. Σίγουρα, όμως, τα όσα γίνονται, γίνονται με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, γι αυτό δεν υπάρχει και ουσιαστική αντίδραση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν συναινέσει στο ξεπούλημα. Φαίνεται όμως να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση του στρατού και της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό αποφεύγουν κάθε εμπλοκή του εκτος απο φωτιές, χιόνια και πλυμμήρες. Και επειδή στρατός δεν είναι τα σίδερα αλλα οι άνθρωποι, το πρόβλημα είναι οι αξιωματικοί, οι γνώσεις τους (ή μάλλον η έλλειψή τους) και το σύστημα χρησιμοποιήσεως τους. Οποιος εχει υπηρετήσει και εχει και άλλες παραστάσεις απο διοικητικά θέματα αντιλαμβάνεται ότι σε ένα σύστημα που ολοι εναλλάσονται συνεχώς και με τυχαίο τρόπο, χωρίς επιπλέον να έχουν εξειδίκευση σε κάποιο τομέα είναι αδύνατο να διαχειριστούν αποτελεσματικά και αποδοτικά οτιδηποτε μικρο ή μεγαλο. Ούτε καν να μιμηθούν σωστά δεν μπορούν. Αυτο βέβαια δεν γινεται αντιληπτο στην κοινωνία για δυοπιστεύω λόγους. Ο πρωτος είναι ότι προκειται για μια πολυ κλειστή κάστα η οποια περιβάλλει ολες τις δραστηριοτητες της με το χαρακτηρισμο ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ, απαγορεύοντας έτσι την γνωστοποίηση τους στο ευρυ κοινό. Ο δεύτερος είναι ότι οι ιδιοι, καλυμενοι χρονια πισω απο την ιδιοτητα τους να ενεργουν χωρις να υπαρχει αντιλογος για τις πραξεις τους, εχουν αναπτυξει εναν ιδιοτυπο εγωισμο αυτου που τα ξερει όλα, και άρα είναι σχεδον αδυνατο να υπερβουν τον εαυτο τους και παραδεχθουν τις αδυναμίες τους.

Ανώνυμος είπε...

οι χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημέμες περιοχές είναι ουσιαστικά πρόβες βομβαρδισμού...

όχι μόνο πρόκληση αλλά ευθεία απειλή...

Ανώνυμος είπε...

Ο κατευνασμός και οι ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν μερικοί για δήθεν εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας ενίσχυσαν την τουρκική επιθετικότητα βάρος τηε Ελλάδας και της Κύπρου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι πολεμοχαρής άνθρωπος, αλλά δεν μου αρέσει από την άλλη και το...σκύψιμο.

Όσο συνεχίζουμε να κάνουμε πίσω, οι τούρκοι θα ζητάνε και περισσότερα. Το ίδιο όμως και οι λοιποί γείτονες.

..(Λ).. είπε...

Δημιουργήθηκε νέο πατριωτικό blog! Επισκεφθείτε το, στηρίξτε το, διαφημίστε το, διαδώστε το! Είναι καλό για την Ελλάδα να δημιουργηθούν πολλά παρόμοια blogs. Στηρίξτε το με όλες σας τις δυνάμεις παιδιά!
www.ellinikiafipnisis.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Thanatos sta fasistomoutra! Skata stous tafous twn progonwn sas POUSTOETHNIKIA!

(A)